Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΣΧΟΙΝΟΠΡΑΣΟ

ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ 
ΦΥΤΕΥΣΗ: Σπερνουμε τους απορους κατευθειαν στον κηπο κατα τη διαρκεια της ανοιξης.Προετοιμαζουμε τις γραμμες σπορας και τις τρυπες και φυτευουμε περι τους δεκα σπορους σε καθε θεση,σαν συσταδα, σε βαθος 1 εκ. Σκεπαζουμε με το χωμα και ποτιζουμε αμεσως.Για τις δυο τρεις εβδομαδες που απαιτουνται για τη βλαστηση του σπορου φροντιζουμε το εδαφος να μενει υγρο.Αραιωνουμε τα μικρα φυτα στις συσταδες και τα τοποθετουμε ανα 20 εκατοστα.Εναλλακτικα,τα νεαρα φυτα μπορουν να αναπτυχουν σε σπορεια και να μεταφυτευτουν στον κηπο οταν ειναι ενος μηνα,ξανα σε συσταδες των 10 φυτων,ανα 20 εκατοστα.Η αποσταση μεταξυ των γραμμων να ειναι 30-60 εκατοστα ετσι ωστε να μπορει να γινει καποια αλλη καλλιεργεια εκει.Επισης οι βολβοι μπορουν να ξεχωθουν και να χωριστουν το φθινοπωρο η την ανοιξη,καθε δυο χρονια απο τη φυτευση τους.ΠΟΤΙΣΜΑ: Ποτιζουμε αφθονα τις ξηρες περιοδους.ΛΙΠΑΝΣΗ: Κατα τη περιοδο φυτευσης,ενσωματωνουμε στο εδαφος πληρες λιπασμα.Εφαρμοζουμε υδατοδιαλυτο η υγρο λιπασμα καθε τεσσερις εβδομαδες. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Γενικα δεν εχουν,αλλα προσεχουμε για αφιδες κατα τις θερμες πςριοδους και ψεκαουμε με καταλληλο εντομοκτονο. ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ| ΣΥΛΛΟΓΗ: Τα σχοινοπρασσα  ειναι καταλληλα για συγκομιδη οταν εχουν φτασει σε υψος τα 15 εκατ.περιπου κατα τη διαρκεια του καλοκαιριου και του φθινοπωρου.Δεν πρεπει να ψαλιδιζονται μονο οι ακρες,επειδη το σχοινοπρασσο θα γινει ινωδες και τραχυ.Πρεπει να κοβονται πολυ  κοντα στο εδαφος 5 εκ. απο την επιφανεια.Κανουμε τακτικες συγκομιδες προκειμενου η καλλιεργεια να διατηρειται σε διαδικασια αναπτυξης. ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Δεν αποθηκευονται πολυ καλα. ΚΑΤΑΨΥΞΗ: Τα σχοινοπρασσα μπορουν να παραμεινουν στην καταψυξη για περιπου εξι μηνες.Τα τεμαχιζουμε και τα πακεταρουμε σε μικρα πλαστικα σακουλακια. ΧΡΗΣΕΙΣ| ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ: Τα φυλλα του σχοινοπρασσου εχουν την εκλεκτη γευση του κρεμμυδιου.Μπορουμε να τα προσθεσουμε σε σουπες η σε φαγητα της κατσαρολας προς το τελος του μαγειρεματος.Επισης τα φυλλα χρησιμοποιουνται σε σαλατες σαν γαρνιτουρα και στα γαλλικα fines herbes.Τα ανθη μπορουν να καταναλωθουν φρεσκα σε σαλατες η να αρωματισουν ξυδι και βουτυρο.Ολα τα μερη του κινεζικου σχοινοπρασσου εχουν γευση που μοιαζει ελαφρως στο σκορδο και τα μπουμπουκια του κατεχουν ξεχωριστη θεση στην ασιατικη κουζινα. ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ: Το σχοινοπρασσο συνισταται να φυτευεται αναμεσα σε τριανταφυλλιες,καροτα ,αμπελια,ντοματες,και οπωροφορα δεντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου